Spolek pro rozvoj regionu

Partnerské organizace

Přihlášení pro odběr novinek
INFRASTRUKTURA, ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Evropská komise schválila další operační program tentokrát na rozvoj dopravy

Evropská komise 11.5.2015 schválila Operační program Doprava, který je zaměřen především na zkvalitnění dopravní sítě v České republice. Program bude čerpat finance z Fondu soudržnosti a Evropského fondu pro regionální rozvoj.

„Oblast dopravy bude tvořit největší část investic z fondů EU v České republice. Je nezbytné nadále zlepšovat stávající stav českých silnic a železnic. Sektor dopravy je jednou z podstatných částí hospodářství a má vliv na všechny oblasti života. Díky spolupráci Ministerstva dopravy a Ministerstva pro místní rozvoj se podařilo vyjednat možnost podpory i pro vybrané regionální silnice,“ uvedla ke schválení programu ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Operační program Doprava se zaměřuje na zkvalitnění dopravní infrastruktury. Především jde o klíčové části dopravních komunikací, což je podmínkou pro zvyšování konkurenceschopnosti jednotlivých regionů i celého státu. Cílem je snižování negativních vlivů dopravy na životní prostředí, a důraz je kladen i na podporu udržitelných forem dopravy a zlepšení dopravní dostupnosti.

Česká republika může v letech 2014 – 2020 vyčerpat téměř 24 miliard EUR. Operační program Doprava z této částky rozdělí největší část, a to přibližně 4,7 mld. EUR.